Daniels boxningsblogg

En svensk blogg om internationell boxning

Boxningsnördskolan del 1 - Slaget om fickan, första delen

Kategori: Boxningsnördskolan

För ett otränat öga kan en boxningmatch se brutal, rå och primitiv ut, och ibland är den det också. Men oftast är boxning en mycket komplex sport som har fler likheter med schack och balett, än den har med ett fylleslagsmål i en krogkö. Låter det pretentiöst? Kanske. Men likväl är det sant.

Det finns ett stort antal olika saker som en boxare måste lära sig hantera för att bli framgångsrik i ringen. Jabbarna, de raka slagen, krokarna, fotarbetet, kroppsslagen, finterna, guarden, huvudrörelserna, kombinationerna, clinchen. Och så vidare. Ett enda misstag på en sekund, kan göra slut på en boxningsmatch, oavsett hur överlägsen man är i övrigt. En enda missad blockering. En enda huvudrörelse åt fel håll. Ett enda slag man inte såg komma. Det finns få sporter som är så oförlåtande för misstag. Få sporter där en sekunds bristande koncentration kan göra slut på en hel match. Ibland en hel karriär. Men det kanske allra mest avgörande faktorn för utgången av en boxningmatch, är något alla kanske inte tänker på: Slaget om avståndet.

Optimalt vill man givetvis befinna sig på ett avstånd där man själv kan träffa motståndaren, men där motståndaren inte kan träffa en själv. Något sådant avstånd finns sällan, om man inte har väldigt mycket längre räckvidd än motståndaren. I praktiken är det ofta så att när man befinner sig på ett avstånd där man har motståndaren inom räckhåll, är man samtidigt också inom räckhåll för motståndarens slag. 

Det stället, eller avståndet, kallas på engelska i the pocket. Det är det avstånd där boxarna kan träffa varandra med sina hårda slag - de potentiella knockout-slagen. Jag inte om det finns någon svensk term för det, men vi får väl köra med "fickan", i brist på klockrena alternativa.

Varje gång man går in i fickan, tar man en risk, så det gäller att hålla sig borta från den när man själv inte vill vara där. Det första alternativet för att åstadkomma det, är att befinna sig utanför fickan, där man helt enkelt inte kan bli träffad för att motståndaren för att han inte når.
 
Det andra alternativet är att befinna sig innanför fickan. D v s så nära motståndaren att han inte kan slå med full kraft. Man riskerar fortfarande kroppslag, krokar och uppercuts, men motståndaren kan inte slå raka slag med full med full kraft.

Ett tredje alternativ, eller en variant på det andra, är att gå in i clinch, d v s att låsa upp motståndarens armar och vänta på att domaren bryter clinchen och boxarna får börja om. En mycket impopulär taktik som anses som matchförstörande, men som likväl kan vara effektiv och som boxare som Andre Ward och Wladimir Klitschko har byggt mycket av sina karriärer på.
 
Sedan måste man givetvis då och då befinna sig in i fickan ändå. Det är där man kan slå sina power punches, kraftslag, som kan knocka motståndaren, så och det är ofta där matcher avgörs. Men varje gång man är där tar man en risk. Då vill man vara där på sina egna villkor, när man själv vill, och inte på motståndarens villkor. Man vill in i fickan, slå sitt slag eller sin kombination, och sedan ut ur fickan innan motståndaren hinner kontra, antningen framåt/i clinch, eller bakåt, bort från motståndaren.

1. In i fickan.

2. Slå.

3. Ut ur fickan.

4. Upprepa 1-3 tills motståndaren går i kanvasen och inte reser sig förrän domaren har räknat till tio.

Svårare än så är det inte att vinna en boxningsmatch. Men det kan vara nog så svårt. För proceduren försvåras betänkligt av att man på en dryg armlängds avstånd, har en motståndare som vill exakt samma sak, fast tvärtom.

(Fortsättning följer.)

 
Kommentera inlägget här: